április 21 2019 22:31:37
Navigáció
Facebook
Véletlen Fotó
Videók
Legfrissebb

További videók >>
Felhasználók
· Online vendégek: 4

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 109
· Legújabb tag: carlos
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Reklám


Bocsaanatot keeruenk! Sajnos oldalunk szinte hasznaalhatatlannaa vaalt. A taavirati helyesiiraas nem uuri mulatsaagbool ered, karaktereink csak reeszlegesen hasznaalhatooak. Az adatbaazis eleerhetooe, de minden oldalon uujra ees uujra aat kell alliitani a boengeeszooeben a karakterkoodolaast. Igyekszuenk megoldani a gondot.kepek/1szazalek_2010.jpg 

 humorfeszt_2013_web/HF-plakat-net.jpgKövetkező:

Az Év Alkotása - 2016 díjátadó gála2017.05.02., Eötvös 10


Eddigi Események

 Hajléktalan Önarckép Kiállítás


A Hajléktalan Önarckép című kiállítás Budapesten, a Városháza Parkban volt megtekinthető. Az Önarckép projekt a BMSZKI és a Menhely Alapítvány közös projektje. Célja az volt, hogy egy kiállításon és egy médiakampányon keresztül segítse a hajléktalan emberek társadalmi elfogadását.Az Önarckép kiállításon hajléktalan emberek üzennek önmagukról,vágyaikról, helyzetükről. A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a hajléktalan emberek hétköznapjait mindannyiunkhoz.
A képeket otthontalan emberek készítették, képzőművészek és szociális munkások segítségével.
Nagyon sok jó tapasztalattal gazdagodtunk a projekt ideje alatt: ügyfeleink körében nagyon népszerűek voltak ezek a foglalkozások, különösem amiatt, hogy a művészek nem segítőként hallgatták meg ezeket az embereket, nem akartak nekik adni semmilyen segítséget a figyelmükön és a kreativitásukon túl. Persze annak is nagy vonzereje volt, hogy olyan technikákkal dolgozhattak itt az emberek, amik számukra egyébként elérhetetlenek.

kép1 kép2

kepek/elsokezbol/ekh_090915.jpg

A hajléktalansággal szemben élő előítéleteket oldandó legújabb programunk keretében rendhagyó osztályfőnöki órákat tartunk a 12-24 éves korosztálynak, hajléktalan emberek és szociális munkások részvételével.

A Norvég Alap támogatásával indult programunkban a hajléktalan emberek adnak: saját életüket, saját történetükön keresztül hozzák közelebb a  témát a fiatalokhoz.
Tapasztalataink szerint a programban résztvevő hajléktalan emberek kapnak: jelentősen javuló verbális készséget, önbecsülést, magabiztosságot, melyek igen jó eszközök egy-egy állásinterjún.

2009 óta több mint száz alkalommal több ezer diákot értünk el, általános- és középiskolákban, illetve felsőoktatási intézményekben vállalunk előadásokat.


Újra itt a Népszabadság melléklet

kepek/esemeny/607_cimlap_net.jpgKedves Mindannyian!

Lapunk 607. lapszáma újra Népszabadság-melléklettel jelent meg.

 

Az Év Alkotása 2016 - Eredmények
A 25 éves Menhely Alapítvány kiadásában működő Fedél Nélkül utcalap tizedik alkalommal adta ki az Év Alkotása díjakat.


kepek/esemeny/evalkotasa_2016/dvorcsak_zoldbanat.jpg
Év Alkotása 2016-díjak:

Év Alkotása 2016-díjazottak:
vers kategóriában: Deli Bálint: A halott dala
próza kategóriában: Akó Tícián: Pénzes
kép kategóriában: Dvorcsák Gábor: Zöld bánat, elveszett tövisű sóhajok

Különdíj:
próza kategóriában: Pollák László: Tudósítás Mihály arkangyal budapesti látogatásáról


A zsűri tagjai:

Fekete András a zsűri elnöke
Szász Lilla fotóművész
Tóth Krisztina író, költő
Cserna-Szabó András író
Eifert János fotóművész
Nyáry Krisztián író
 
bővebben
Kötetbemutató
kepek/esemeny/leejo_borito_net.jpgLeé József:
Bánom is én

A Fedél Nélkül utcalap kiadásában megjelent Leé József: Bánom is én című verseskötete.

Kiadó: Balogh Edit és Menhely Alapítvány
Oldalszám: 198
Megjelenés: 2016. október 19.
Méret: 148.5 mm x 210 mm
Kötés: Kartonborított, cérnafűzött
ISBN: 978-963-12-5336-8
Sorozat: Fedél Nélkül könyvek 2.
ajánlott fogyasztói ára:
2500 ft

bővebben itt

LEGUTÓBBI LAPSZÁMUNK

<<< Vissza a 2016. év tartalmához


584. lapszámunk tartalmából

images/photoalbum/album_2373/584_cimlap.jpg Interjú:

Fridrich Piroska: Végre táncolhatok! - Beszélgetés Schell Judittal

Széppróza:Pollák László: A digitális világ árnyai
Tresó Kálmán: Időutazó


Vers:

Szamócza: Beszűkült világban
Deli Bálint: Gyertyát oltok
Pethő N. Gábor: Ne adjak rá okot
Móritz Mátyás: Nagyon fáj mikor
Sárközi László: Pokolkapu - Kórház XL.
Leé József: Álomutazás
HO. CSI.: A vasárnapi versíró

Grafika:

Barta Pál Mátray: cím nélkül
Szabó Eszter Ágnes: Placebo
Molnár Móni: cím nélkül

Mosolyogj hangosan!

/images/news/mosolyogj_net.jpg

Mosolyogj hangosan!

Művészet az utcákon a hajléktalanokért

Budapest, 2012. május 28.

 

Egy rendhagyó, és a világon egyedülálló tárlat kerül a napokban a budapesti utcákra. Weiler Péter és a Y? közös „Mosolyogj hangosan!” című kezdeményezése egyszerre szolgál jótékony célokat, és igyekszik a mosolyt, mint életfilozófiát népszerűsíteni.

A német pszichológus Fritz Strack kutatása inspirálta azon Weiler Péter által készített portrékat, amin hat ismert személyiség (Alföldi Róbert, Gundel Takács Gábor, Mészáros Antónia, Réz András, Soma és Superman) ceruzával a szájukban nevetnek. A tudós klinikai kísérletek révén arra az összefüggésre jött rá, hogy ha mosolygunk, akár egy ceruzával a szánkban is mosolyra hangolva az arcizmainkat, valóban elhitetjük az agyunkkal, hogy jókedvünk van. Ha az életünk és környezetünk hatására mégsem kapna az agyunk ilyen jeleket, ezt előidézhetjük mesterségesen is, és a végeredmény csaknem azonos lesz.

„Megragadott ez az egyszerű ötlet, ami nyilván sosem helyettesítheti az őszinte mosolyt, mégis jól tükrözi, hogy magunkban kell megtaláljuk a változást. Ha nincs is sok örömre okunk, mosolyogva kell erőt gyűjteni, és az előttünk álló kihívásokkal megküzdeni. Ha kell, vegyünk a szánkba egy ceruzát, de soha ne mondjunk le a mosolyról.” – nyilatkozta Weiler Péter képzőművész.

A tárlat 3600 egyedileg sorszámozott és Weiler Péter által aláírt grafikai nyomatból áll, amin 12 féle portré örökíti meg az akciót támogató hírességeket. A nyomatokat a főváros hajléktalanjai saját hasznukra árusíthatják, így egész nyáron jó eséllyel találkozhatunk útkereszteződésekben és aluljárókban a képekkel. A nyomatok első példányaiból  a Vetara szervez kiemelt online árverést. Az aukcióból befolyó bevételből a Menhely Alapítvány a Kürt utcai melegedőjébe szeretne új kazánt vásárolni.

„A Menhely Alapítvány évek óta folyamatosan szűkülő forrásokból gazdálkodó kiemelten közhasznú szervezet nagyon fontosnak tartja ezt a kezdeményezést. Az anyagi támogatás mellett a kampány révén a budapesti hajléktalanokra irányuló figyelem is nagyon fontos. Fantasztikus látni azt a lelkesedést, ahogy a hajléktalanok a képek terjesztéséből kiveszik a részüket. Ezt az örömöt igyekeznek majd az utcán is továbbadni, és reméljük a járókelők is szívesen fogadják majd a képeket. Nem utolsó sorban drukkolunk, hogy összegyűjtsünk annyi pénzt, ami az új kazánra elegendő.  Létszükséglet, hogy a téli hónapokban a melegedőben fűtésünk és sokkal több meleg vizünk legyen.” – nyilatkozta Primuszné Sára Réka a Menhely Alapítvány munkatársa.

Az akció kicsit ironikusan a magyar képzőművészet helyzetére is rávilágít. Nem galériákba kerülnek a képek, hanem az utcára. Ha az emberek már nem járnak kiállításokra, és ennek megfelelően egyre kevesebb a galériák száma is, akkor a képek mennek hozzájuk. Bárhol a városban, egy hajléktalan ember kezéből vehetjük át adományért cserében a művészi nyomatokat.

„ Ez a tárlat különleges azért is, mert a nyomatoknak nincsen szabott ára. Az adott pillanat, a vásárló és az értékesítő hajléktalan személye határozza majd meg, hogy a kép gazdát cserél-e vagy sem. Szeretnénk, ha Budapesten az egész város vadászná a portrékat, és minél többet összegyűjtenének belőle az adakozó és műkedvelő polgárok. „ – nyilatkozta Szűcs Júlia a rendezvény szervezésében közreműködő Y? ügyvezetője.

A Mosolyogj hangosan valójában egy mozgó tárlat, kiszámíthatatlan hol bukkannak fel a képek, és így az is, hogy meddig fog tartani. A sikert és az üzenet népszerűsítését az ESMA által felajánlott budapesti óriásplakátok is segítik majd.

A szervezők egy megnyitó rendezvényre is várják szeretettel az érdeklődőket. Június 14-én a Nagymező utcai Apacukában 19 órától a nyomatok fix áron megvásárolhatók. Itt a vendégek tanúi lehetnek, ahogy az alkotások megelevenednek az iOO által biztosított interaktív vetítésen. Fény festészet és az érintésmentes interaktív vezérlés találkozik majd a közfalon.

A mosolyok megörökítésében és a szervezésben a Y? vagyis Miklóska Zoltán, Szűcs Júlia és Zimmermann Zsolt segítik a munkát.

Mivel minden háztartásban akad egy ceruza, már nem lehet kifogás a mosoly :) Gyakorolják bátran, támogassák a hajléktalanok ügyét, azzal, hogy vásárolnak a nyomatokból.

Bővebb tájékoztatást az alapitvany@menhely.hu emailcímen kaphat.

 

Digitális Fedél Nélkül

Fedél Nélkül: arccal a digitális sztráda felé

Örömmel jelentjük, hogy a dimag.hu és a Menhely Alapítvány együttműködése eredményeképpen július elejétől Olvasóink, Támogatóink előfizethetnek a Fedél Nélkül digitális változatára .

A Digitális Fedél Nélkül nem online újság vagy weboldal, és nem a Fedél Nélkül internetes változata, hanem az utcai terjesztőknél kapható nyomtatott magazin formailag teljes mértékben egyező digitális változata

A nyomtatott példányokat továbbra is utcai terjesztőinktől szerezhetik be.

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Generálási idő: 0.02 másodperc 5,816,403 egyedi látogató